Rubriky
Novinky

Zemřel filozof a překladatel Josef Zumr

S lítostí oznamujeme, že 2. 7. 2024 zemřel ve věku 96 let český filozof, historik filozofie, literární vědec a překladatel z ruštiny a polštiny Josef Zumr, emeritní ředitel Filozofického ústavu Akademie věd a člen Obce překladatelů.

PhDr. Josef Zumr, CSc. (*1928) byl dlouholetým vědeckým pracovníkem Akademie věd. Po maturitě na reálném gymnáziu v Táboře studoval filozofii a slovanské literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 1953 do roku 1973 působil v Kabinetu pro filozofii, respektive ve Filozofickém ústavu Československé akademie věd jako vědecký aspirant a posléze vědecký pracovník. Do roku 1969 spolupracoval s Literárními novinami, Plamenem, Orientací a Analogonem. Po propuštění z Filozofického ústavu se v letech 1974–87 věnoval překladatelské činnosti ve svobodném povolání. Roku 1990 se vrátil do Filozofického ústavu ČSAV jako vědecký pracovník, 1990–92 byl ředitelem ústavu. Současně se stal předsedou kuratoria (správní rady) obnoveného Ústavu T. G. Masaryka a v letech 1994–2008 externě přednášel dějiny české filozofie a dějiny estetiky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Jako emeritní vědecký pracovník AV ČR řídil Nakladatelství Filosofia, nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR.

Zabýval se dějinami novodobého českého a německého myšlení, např. světovým názorem českých radikálních demokratů, osobností J. F. Herbarta a vlivy herbartismu v českém prostředí i s tím souvisejícími problémy českého strukturalismu, dále filozofem Ladislavem Klímou, osobnostmi T. G. Masaryka, Jana Patočky, J. L. Fischera, K. Teiga, B. Hrabala aj. Autorsky se podílel na českých i zahraničních encyklopediích a slovnících.

Ve své překladatelské práci se zaměřil na texty z oboru filozofie, literární vědy, dějin literatury a umění, ale z existenčních důvodů překládal i knihy z literatury faktu nebo knihy odborné. Překládal z ruštiny, polštiny a příležitostně kratší texty z němčiny. Na několika překladech spolupracoval s manželkou, redaktorkou a překladatelkou Jiřinou Zumrovou.

Nekrolog Josefa Tomeše na webu Lidových novin