Zpráva ze zasedání CEATL 2021

Shrnutí výročního zasedání CEATL, 15. 5. 2021

Výroční zasedání CEATLu proběhlo i letos on-line, přes platformu ZOOM. Sešlo se nás 42 delegátů zastupujících 31 asociací, setkání vedla Lara Hölbling. Setkání bylo volební, na programu dopolední sekce byla volba nového předsednictva. V úvodu byla schválena zpráva z loňského zasedání (jednomyslně). Poté promluvil končící předseda Morten Visby, přednesl výroční zprávu za předsednictvo (Board report, viz příloha), zpráva byla schválena rovněž jednomyslně. Schválena byla jednomyslně i zpráva pokladníka (Shaun Whiteside) k loňskému rozpočtu.


Následně se představili kandidáti do předsednictva/výboru. Ze šesti členů končili dva zástupci, Bjorn Herrman (NO – Norsk Oversetterforening) a Morten Visby (Dansk Oversaetterforbund). Místo nich se představily dvě nové kandidátky, Justyna Czechowska za Polskou asociaci a Francesca Novajra (AITI Associazione Italiana Traduttori e Interpreti). Zvoleni byli všichni kandidáti, nový výbor tak bude tvořit opět šest členů, složení výboru je následující: Shaun Whiteside: president, Lara Hölbling-Matković: general secretary, Miquel Cabal Guarro: treasurer, Valérie Le Plouhinec: secretary, Justyna Czechowska: vice-president, Francesca Novajra: vice-president. Shaun Whiteside se tak stal novým předsedou (doposud zastával místo pokladníka).


Během odpoledne byly předneseny zprávy jednotlivých pracovních skupin. Nejdůležitější informace:

Skupina Visibility nás prosí o šíření povědomí o e-zine Counterpoints, který je publikován francouzsky a anglicky, sama mohu potvrdit, že časopis je zajímavý, je dostupný zdarma on-line na stránkách CEATLu (https://www.ceatl.eu/ceatls-e-zine-counterpoint).

Skupina Best practices chystá webovou stránku věnující se zakládání překladatelských společností, v níž budou shromážděny různé užitečné informace (https://www.ceatl.eu/wp-content/uploads/2019/12/Counterpoint_2019_02_article_04.pdf).


Skupina Authors’ rights připravila Legal Survey, který budeme v červnu vyplňovat.


Skupina Training and Education, jejímž jsem členem, chystá sérií krátkých videí se zajímavými osobnostmi, první video chystá Teodora Tzankova.


Konečně skupina Working conditions má první výsledky loňského velkého průzkumu, se zpracováním jim pomáhá rumunská socioložka. Průzkumu se zúčastnilo 3 684 respondentů za 24 jazyků, 57% respondentů byly ženy. Definitivní údaje budou zveřejněny později.


Hana Fořtová, zástupkyně OP v CEATLu

Představujeme

Změna bankovního spojení

Upozorňujeme členy, že po sloučení Equa bank s Raiffeisenbank se mění bankovní spojení Obce překladatelů. Od 14. 11. 2022 platí nové číslo účtu OP 1014328992 / 5500 u Raiffeisenbank.

Používejte prosím při všech platbách a v trvalých příkazech nový kód banky 5500! Staré číslo účtu bude fungovat souběžně pouze do 15. 5. 2023.

Právní poradna Obce překladatelů

Pro členy Obce překladatelů je nyní k dispozici bezplatná autorskoprávní poradna. Dotazy můžete advokátní kanceláři Štaidl-Leška Advokáti klást na telefonu 222 520 096, ve facebookové skupině Právní poradna Obce překladatelů nebo zasílat e-mailem na asistent@staidl-leska.com.